Catalogue > People > Profile

Cristian Ciocan

Universitatea din București

Cristian Ciocan has a PhD from the University of Bucharest (2006) and a PhD from the University of Paris IV – Sorbonne (2009). He is currently researcher at the Institute for Research in the Humanities at the University of Bucharest, member of Doctoral School of Philosophy of the University of Bucharest, President of the Romanian Society for Phenomenology (founded in 2000), and Editor-in-Chief of the journal Studia Phaenomenologica. He was Postdoctoral Research Fellow of the Alexander von Humboldt Foundation at the University “Albert-Ludwig” in Freiburg im Breisgau. He is editor of the Newsletter of Phenomenology, and of the Newsletter of Romanian Philosophy.

5 Publications

On conflict and violence

Studia Phaenomenologica

Cristian Ciocan, Paul Marinescu (eds)

2019

Heidegger și ființa omului

Cristian Ciocan, Bogdan Mincă (eds)

Zeta Books - Bucharest

2019

Un text filozofic important continuă să iradieze chiar și după ce primul val al receptării sale a trecut. Scrisoarea despre „umanism“, adresată de Martin Heidegger lui Jean Beaufret în 1946 și publicată în anul imediat următor, este, fără îndoială, un astfel de text ce continuă să ne provoace, la mai bine de 70 de ani de la apariția sa, prin densitatea temelor și prin forța sa meditativă.

Fenomenul "animal"

Cristian Ciocan, Amalia Trepca (eds)

Zeta Books - Bucharest

2017

În ce constă structura ontologică a unei ființe animale? Animalele constituie oare lumea și obiectele intramundane în același fel în care o face omul? Este oare legitim, pe de o parte, să înțelegem animalitatea pornind de la structurile fundamentale ale existenței umane, în speță de la idei precum conștiință și percepție, eu și sine, identitate și alteritate, spațialitate și temporalitate? Putem oare să ne ferim de antropomorfism și antropocentrism în abordarea filozofică a vieții animale? Avem oare posibilitatea de a evita punctul de vedere specific uman care articulează înțelegerea noastră a ființei animale? Care sunt, pe de altă parte, consecinţele aduse în joc de modurile în care alteritatea animalului se lasă sau nu gândită ? În ce fel ne pune animalul în faţa propriei lumi? La aceste întrebări, care au animat aproape toate direcțiile tradiției fenomenologice, de la Husserl, Heidegger și Merleau-Ponty la Levinas și Derrida, implicând diverse abordări, transcendentale sau ontologice, hermeneutice sau etice, descriptive și deconstructive, caută să răspundă și studiile care compun acest volum. .

Phenomenology of animality

Studia Phaenomenologica

Cristian Ciocan, Mădălina Diaconu (eds)

2017

Phénoménologie de la vie animale

Cristian Ciocan, Florence Burgat (eds)

Zeta Books - Bucharest

2016

5 Publications